Din primăvara anului 2021 elevii care frecventează cursurile a cinci școli gimnaziale în comuna Sânpaul, din județul Mureș, precum și cei de la școala din Lunca Bradului, județul Mures, vor beneficia de clădiri complet modernizate și de dotări noi pentru derularea cursurilor.

Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Este vorba despre proiectele ”Modernizarea unităților de învățământ din comuna Sânpaul” și ”Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială Lunca Bradului”, semnate de directorul general Simion Crețu, din partea ADR Centru și primarii Simon Istvan din Sânpaul și Petru Vultur din comuna Lunca Bradului. Valoarea totală a cumulată a celor două proiecte prin care se vor moderniza șase școli din două județe este de peste 13,8 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 98%, adică aproape trei milioane euro.

”Avem multe localități mici, din mediul rural, care au decis să-și valorifice această șansă de a accesa resurse financiare nerambursabile europene pentru îmbunătățirea bazei materiale în educație. Resursele disponibile, chiar dacă sunt mai reduse decât cererea, degrevează bugetele locale, pentru creșterea încrederii cetățenilor în activitatea administrației publice, dar și pentru îmbunătățirea interesului elevilor și a părinților față de studiu”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul ”Modernizarea unităților de învățământ din comuna Sânpaul” prevede lucrări de modernizare a clădirilor de la școlile gimnaziale „Dosa Daniel” din satul Valea Izvoarelor, din satul Chirileu și din satul Sânpaul, precum și a școlilor gimnaziale din satul reședință a comunei și din satul Sânmărghita. În toate aceste cinci unități de învățământ studiază peste 500 de elevi și lucrează 65 de cadre didactice și personalul auxiliar. Bugetul cererii de finanțare este de 8.424.057,26 lei, din care 8.205.437,58 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de AMPOR (peste 1,76 milioane euro), iar lucrările se vor finaliza până la sfârșitul lunii martie 2021.

Proiectul ”Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială Lunca Bradului” are ca obiectiv realizarea unei infrastructuri școlare corespunzătoare prin reabilitarea și modernizarea celor trei clădiri existente ale Școlii Gimnaziale Lunca Bradului. În această unitate de învățământ studiază și lucrează 190 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar. Toate aceste investiții se vor finaliza până în data de 30 noiembrie 2020, pe baza unui buget total de 5.383.011,83 lei, din care 5.275.351,60 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de AMPOR (peste 1,13 milioane euro).

 

Articolul precedentVIDEO: Elevii mureșeni au vizitat Batalionul 51 Operații Speciale „Vulturii”
Articolul următorMagistrații mureșeni continuă protestele și în următoarele două săptămâni