În ultimul an au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori.
În aceeași perioadă, au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor și 84 de omoruri. În cazul violurilor și agresiunilor sexuale raportate poliției, cele mai multe victime sunt fete minore.
În numai 12 luni, și-au pierdut viața 46 de femei, 26 de bărbați și 12 copii (6 fete și 6 băieți) în urma violențelor comise asupra lor de foști sau actuali parteneri sau alți membri ai familiei, în 73 din cele 84 de cazuri dintre cazuri agresorul fiind adult de sex masculin.
În cazul unei agresiuni domestice, primul pas este apelul la 112 și depunerea unei plângeri penale.
Este importantă prezentarea la Institutul de Medicină Legală pentru obţinerea unui certificat medico-legal, care dovedeşte leziunile provocate prin agresare.
În cazul în care există și victime copii, trebuie sesizată Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului și se solicită, dacă este cazul, Ordin de Protecţie. Este foarte important ca victimele să nu cedeze la presiunile agresorului și să nu își retragă plângerea.
În perioada 20 septembrie-20 octombrie poliţia mureşeană, prin intermediul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, derulează o campanie de informare în domeniul prevenirii violenţei în familie.
Activităţile preventive vizează organizarea unor sesiuni de informare cu asistenţii sociali din judeţ, precum şi derularea de activităţi de informare în teren, scopul fiind acela de a informa un număr cât mai mare de cetăţeni cu privire la serviciile existente în acest domeniu, în judeţul Mureş.