Castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1791-1822), aflat în comuna Ernei din judeţul Mureş, este scos la licitaţie de Artmark Historical Estate cu un preţ de pornire de 650.000 de euro.

Imobilul, construit pe o suprafaţă de 492.000 de metri pătraţi, cu 40 de camere, construcţii anexe şi care se află la 15 kilometri de Tîrgu Mureş, a fost estimat între 800.000 şi 1.000.000 de euro.

Castelul Teleki este una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moştenire peisajului ardelenesc de către familia de nobili Teleki.

Sámuel Teleki, cancelarul Transilvaniei în perioada 1791-1822, fondatorul „Bibliotecii Teleki” din Târgu Mureş şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din regiune, a început construcţia castelului din Dumbrăvioara (Sáromberke în limba maghiară), la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Construcţia a fost finalizată în anul 1912, sub îndrumarea nepotului său Teleki Samu.

Cele şapte corpuri de clădiri care formează castelul sunt dispuse în plan în formă de U, oferind un spaţiu larg atât în partea frontală, cât şi în spatele construcţiei. Porţiunea din spate era renumită pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleşteul şi terenul de călărie.

sursa: news.ro

Articolul precedent1,5 milioane de euro pentru Podul Centenarului, la Târnăveni
Articolul următorDezbatere importantă la Reghin: Kastamonu vrea actualizarea autorizației de mediu