Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu-Mureș, a făcut o declarație dură la adresa politicienilor mureșeni, în legătură cu lipsa de preocupare a acestora față de clădirea teatrului.
“În acest an, am vândut deja peste 10 mii de bilete la Teatrul Național din Târgu-Mureș. Clădirea a fost inaugurată în 1973, de atunci nu a fost renovată… În fiecare an, când ”se naște” bugetul de stat, așteptăm cu sufletul la gură… poate acum… Nu, nici în 2019 nimeni nu se gândește dintre politicieni la noi, adică la aproape cei 100 de mii de beneficiari care vizitează anual clădirea pentru spectacole, expoziții, lansări de carți… Cultura națională? Nu aduce voturi. Renovare nu va fi, dar curățenie da și multă muncă din partea artiștilor și din partea celor care deservesc scena. Noi vă așteptăm (la teatru, n.r.)”, spune directorul Teatrului Național.
Gáspárik Attila își însoțește mesajul de o fotografie cu una din treptele extrem de uzate, aflate în incinta Teatrului Național.
În 1965, la congresul al IX-lea al Partidului Comunist s-a luat hotărârea construirii a trei teatre: Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Craiova şi Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Pentru clădirile de teatru, aprobate la amintitul Congres al P.C.R., fondurile de investiţii necesare au fost votate şi aprobate de MAN în bugetul de stat şi eşalonate pe anii stabiliţi pentru durata construcţiei. Datele sunt furnizate de Magdalena Florea și Doina Pană, în lucrarea „File din istoria teatrului românesc din Târgu-Mureş şi împrejurimi”, publicată de ecreator.ro
Odată acestea aprobate, au început căutările pentru identificarea şi stabilirea locului şi a proiectanţilor pentru noul monument de arhitectură, artă şi cultură. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitecţii Constantin Săvescu, ca şef de proiect, având colaboratori pe Mihaela Savu şi Vladimir Slavu, pentru care, în 1973, au primit premiul Uniunii Arhitecţilor din România. Clădirea Teatrului Naţional din Târgu-Mureş este considerată printre cele mai importante şi reprezentative edificii nu numai din oraş dar şi din ţară.
Inaugurarea a avut loc la 13 octombrie 1973, conform uzanţelor timpului, cu un spectacol de gală dedicat glorificării Partidului Comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu, prezent la festivitate.