Sibiul a preluat oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană, eveniment care a inclus și a 16-a întâlnire a platformei Regiunilor Gastronomice Europene. Au fost prezente toate regiunile europene care au purtat acest titlu începând cu anul 2016, precum și cele care vor purta titlul până în anul 2021. Cei peste 1.000 de invitați ai evenimentului, au fost încântați și de mureșeanul  Dorel Șipoș, chef, director regional al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România (A.C.E.E.A.), care a acordat un interviu în exclusivitate pentru realitateademures.net.

Rep: Cum vi s-a părut organizarea evenimentului de la Sibiu?

Dorel Șipoș: A fost o organizare impecabilă, în care am avut de pregătit peste 1.500 de porții. Provocarea a venit și din bugetul de 1 euro alocat fiecărui meniu. Am realizat preparate tradiționale, duse la un nivel superior, adaptat anului 2019. Oaspeții evenimentului au gustat o delicioasă ruladă tradițională de carne cu cartofi gratinați și o rețetă proprie de paste cu brânză de vaci, stafide și rom.

Rep: Cât de importantă este organizarea unui astfel de eveniment pentru o zonă geografică, pentru un județ sau pentru un oraș?

Dorel Șipoș: Gastronomia reprezintă cea mai bună metodă de a-l familiariza, pe oricare dintre turiștii care ne vizitează, cu elementele specifice culturii noastre naționale. Îl așezi la masă, îi gătești ceea ce ai tu mai bun și apoi îi spui despre județul sau despre orașul tău. Succesul este garantat și va reveni cu siguranță.

Rep: Care credeți că este specificul culinar al județului Mureș, care ar merita promovat la nivel național și internațional?

Dorel Șipoș: Tema întâlnirii de la Sibiu a fost conexiunea urban – rural, pentru care regiunea Sibiului fost aleasă ca un exemplu de bună practică. Aici a fost lansat conceptul de «bucătărie regională» reprezentată în județul Sibiu de «bucătăria ciobănească». Au profitat de acest lucru, având în vedere apropierea Sibiului de zona Mărginimii, binecunoscută pentru activitățile de creștere a oilor și pentru gătitul tradițional. În privința județului Mureș, putem exploata foarte multe preparate, prin care să creăm un specific local. Avem gulyasul, în foarte multe forme, avem tocănițele, ciorbele deosebite sau sarmalele. Dacă ar fi să le integrăm într-un concept, aș miza pe bucătăria vânătorească.

Rep: Care ar fi egida sub care credeți că s-ar putea promova specificul gastronomic al județului Mureș?

Dorel Șipoș: Cu siguranță, cel mai important rol trebuie să îl aibă autoritățile locale, dar și parteneri din zona comercială și mass media. ACEEA poate fi oricând alături de această inițiativă, noi fiind cea mai mare organizație gastronomică din România, care își propune promovarea sectorului culinar, reprezentarea României la manifestări internaționale, promovarea bucătăriei tradiționale, organizarea de acțiuni și concursuri cu specific culinar.

Articolul precedentUn sighișorean bătut la Alba Iulia a fost operat la Târgu-Mureș
Articolul următorClădirea Teatrului Național din Târgu-Mureș, sărită și în acest an din buget