Miercuri, Sala Mare a inspectoratului a fost neîncăpătoare pentru liceenii veniți pentru o lecție aparte, oferită de deținuții din Penitenciarul Tg. Mureș, în cadrul Proiectului „DESCHIDE-ŢI MINTEA, NU FI ÎNCHIS!”, coordonat de structura de prevenire a criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Peste 150 de elevi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Sighișoara, Colegiul Național Unirea și Liceul Tehnologic Gh. Șincai din Tg. Mureș, însoțiți de cadre didactice, au ascultat, au întrebat, au încercat să se pună în locul celor pentru care viața a avut un drum nu tocmai plăcut. Subiectele au fost de mare interes, condamnările fiind pentru trafic de droguri, omor, amenințare și șantaj, precum și conducere fără permis sau sub influența alcoolului.

  1. le-a spus elevilor cum a ajuns dependent de droguri, atât de aproape de supradoză și totuși fără puterea de renunța. “Mama s-a rugat mult să mă prindă poliția. A zis că mai bine mă vizitează cu pachete la pușcărie, decât cu flori la cimitir!” . Elevilor le-a dat aceleași sfaturi, respectiv să spună cuiva când sunt supărați sau întâmpină probleme, să se înconjoare de oameni care nu au niciun interes material, ascuns, în ceea ce-i privește !
  2. a fost eliberat condiționat, dar continuă să vină la întâlnirile cu elevii. În ziua petrecerii de majorat, a luat viața unui om, într-un conflict de câteva secunde, fiind într-o stare avansată de ebrietate. Avea o viață frumoasă, dar a preferat să păstreze aparențele “băiatului perfect”, înhibându-și problemele și frustrările acumulate în consumul de băuturi alcoolice.
  3. le-a povestit cum, într-un conflict de orgolii, a trimis fostei partenere un mesaj în care a amenințat-o cu difuzarea unor filmări intime, realizate de comun accord. Spune că nu avea această intenție, întrucât avea o viață foarte bună și și-ar fi făcut rău singur, dar asta nu elimină fapta sa. Pe lângă lecția oferită băieților – propria greșeală, avertizează fetele să evite riscul de a fi vreodată șantajate sau rușinate.
  4. pentru prima data prezent la astfel de activități a povestit cum și-a pierdut libertatea din cauza alcoolului și a deciziilor luate (conducere fără permis și sub influența alcoolului). “Eram sigur că în acea zi nu mă va opri Poliția”. Acesta nu a conștientizat pericolul care îl reprezenta atât pentru el, cât și pentru cei din jur.

Elevii au primit, ca de obicei, cu mare interes poveștile lor de viață, iar gândurile exprimate în formularele de evaluare bucură organizatorii.

La întrebarea “Care sunt cele mai folositoare lucruri pe care le-ai învățat azi?” răspunsurile au avut aceleași repere: 

  • “În urma acestei întâlniri am constatat că viața se poate schimba în cateva secunde. Pe viitor voi încerca să gândesc mai înțelept deciziile”,
  • “Această activitate chiar a avut impact asupra mea, nu mi se păreau așa de grave unele lucruri (ex. droguri sau băuturi), dar voi fi mult mai atentă de acum înainte”,
  • “Dintr-o prostie, din joacă, poți ajunge ușor la dependență”,
  • “Să nu recurgi la droguri, oricât de distrus ai fi”,
  • “Libertatea e PREȚIOASĂ, ca și conștiința curată”,
  • “Să nu ne lăsăm duși de val, adică de anturajele noastre”,
  • “M-a impresionat cum poți, dintr-o greșeală, din cauza alcoolului, în câteva secunde, să iei o viață”,
  • “Chiar putem fi fiecare în astfel de situații. Niciunul nu a avut lipsuri, erau oameni cu viitor. Și totuși…”
  • “Am rămas cu gândul la cât de rău e alcoolul. Și să nu trimit, postez poze sau să mă las filmată”

Activitățile continuă, aproape săptămânal. Până în prezent, peste 1200 de liceeni din județ au participat la astfel de întâlniri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Penitenciarul Târgu Mureș, având sprijinul I.S.J. și al liceelor din județ, a derulat, începând din anul şcolar 2011- 2012 şi până în prezent, proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile și victimizării minorilor intitulat „DESCHIDE-ŢI MINTEA, NU FI ÎNCHIS!”. Acesta a avut ca principal obiectiv  organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în stare privativă de libertate, în scopul informării elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului antisocial.

 

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentMiron Mitrea despre plafonarea salariilor „nesimțite”: Sunt multe propuneri făcute de oameni care nu se pricep sau nu înțeleg
Articolul următorSIMPTOMELE pe care le ignori până când e prea târziu: Primele semne ale insuficienței cardiace – 9 din 10 români nu le știu