Autoritățile locale pot decide “în baza expertizei profesionale” dacă urșii care intră în localități sunt alungați, relocați sau eutanasiați/împușcați.

La finalul ședinței de Guvern, Premierul Florin Cițu a declarat: “A fost aprobată OUG privind metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun. Am transmis nevoia unei strategii pentru a controla populația de urși. Este o măsură care va rezolva problema pe termen scurt, dar este datoria Ministerului pentru strategia de termen lung, implementată în cel mult un an de zile“.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că, potrivit actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată, condusă de primar sau de viceprimar. Aceștia vor decide, în baza expertizei profesionale, asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Potrivit lui Tánczos Barna, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitățile de pericol.

BIZIDAY

Articolul precedentFOTO | Accident rutier în Seleuş! Un tânăr a zburat cu maşina în şanţ
Articolul următorAmbulanţă din Neamţ, implicată într-un accident rutier în judeţul Mureş