Prefectul Mara Togănel a anunțat, concomitent cu un comunicat transmis de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMFST) din Târgu Mureș că s-a decis reorganizarea activității în cadrul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice din cadrul UMFST Târgu Mureș.

Măsura a fost luată pentru a putea realiza determinările specifice de laborator, în vederea stabilirii diagnosticului infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2.

În paralel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș a solicitat Ministerului Sănătății includerea centrului din Târgu Mureș printre centrele abilitate să realizeze testele specifice.

Imediat după obținerea acordului și primirea reactivilor necesari, se vor demara procedurile de diagnostic.

Acestea sunt concluziile întâlnirii pe care prefectul Mara Togănel a avut-o astăzi și la care au participat conducerile Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, Spitalului Clinic Județean Mureș, Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Context:

În această după amiază, am publicat un articol în care v-am informat că la Târgu Mureș există aparatul Real Time PCR, dar nu este utilizat pentru testele coronavirus!

Știrea inițială:

Informația a fost confirmată de prof. univ. dr. Minodora Dobreanu, coordonatorul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMFST) din Târgu Mureș, care a declarat că “nu au existat suficienți pacienți pentru a justifica utilizarea aparatului”

Cu toate acestea, conform informațiilor primite de la Instituția Prefectului județul Mureș”există un număr total de 33 de probe aflate în lucru (probe persoane carantinate și persoane internate)”. Sunt probe prelevate încă de săptămâna trecută, ale căror rezultate nu au venit până în acest moment.

Conform declarației prof. univ. dr. Minodora Dobreanu, coordonatorul Centrului, în acest moment se lucrează la un protocol între UMFST și unitățile medicale din Târgu Mureș, pentru utilizarea aparatului Real Time PCR.

Prof.univ.dr. Minodora Dobreanu ne-a spus că „nu se știe însă când se vor putea face primele teste, pentru că în acest moment lipsesc reactivii”. Deși în acest moment spitalele pot face achiziții publice, doamna Dobreanu susține ca motivul pentru care nu au loc aceste achiziții este lipsa reactivilor la furnizori.

 

Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMFST) din Târgu Mureș a fost construit și dotat grație unui proiect POS CCE A2. O2.2.1, în valoare de 10 milioane de euro

Centrul este dotat cu peste 400 echipamente din care zece sunt unice sau foarte rare în România, repartizate în cinci departamente (Explorări funcționale, Laborator de Cromatografie și Spectrometrie de Masă, Laborator de Imunologie umorală și celulară, Laborator de Patologie, Laborator de Biologie moleculară – Genetică).

Articolul precedentMinistrul Educației, anunț de ultimă oră despre „înghețarea anului școlar”
Articolul următorRomânia va produce măști de protecție. Ministrul Economiei a făcut anunțul