Dorin Florea, fostul primar al municipiului Târgu Mureș, a fost achitat joi în primă instanță în dosarul finanțării clubului de fotbal ASA, instrumentat de DNA. Alături de Florea, alți 8 inculpați din același dosar, precum și Asociaţia Sportivă „Fotbal Club ASA 2013” au fost de asemenea, achitați. Hotărârea nu este definitivă.

 

Tribunalul Harghita l-a achitat pe fostul primar din Târgu Mureş, Dorin Florea, pe alţi opt inculpaţi, precum şi Asociaţia Sportivă “Fotbal Club ASA 2013” în dosarul finanţării echipei de fotbal locale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş în luna decembrie 2015.

Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzaţia comiterii infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”. 

Pe acelaşi considerent că „fapta nu este prevăzută de legea penală” au fost achitaţi şi Kiss Imola, la acea vreme director economic al municipiului,  Cioban Maria, fost secretar al municipiului, Ioan Fărcaş, Emil Măceşan, Maior Sergiu Claudiu, fost consilier al primarului, şi doi consilieri locali din acea perioadă Benedek Istvan şi Bako Laszlo Attila.

Achitat a fost și Ioan Nucu Man, fostul preşedinte al ASA Târgu Mureş, întrucât „fapta nu există”, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, deturnare de fonduri și spălare de bani.

Totodată, Tribunalul Harghita a respins pretenţiile părţii civile formulate de Municipiul Târgu Mureş şi a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa procurorului din data de 01.07.2015 pe bunurile lui Ioan Nucu Man.
 
În acelaşi timp, instanţa a dispus ridicarea sechestrului pe sumele de bani din conturile ASA Târgu Mureş, până la concurenţa sumei de 7.053.000 lei.
 
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
 
Conform rechizitoriului Întocmit de procurorii DNA, la data de 18 iulie 2013, Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.
„Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaților Bako Laszlo Attila și Măceșanu Emil Virgil, a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș.
La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv și consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan și Fărcaș Ioan care erau și membri în Consiliului Director al Asociației Sportive „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureș și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș.
Ulterior, inculpatul Dorin Florea a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureș, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, contract vizat de inculpatul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.
Inculpații Dorin Florea și Kiss Imola au beneficiat de ajutorul inculpatului Man Ioan Nucu care:
– a omis să le aducă la cunoștința celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș, prin
– a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tîrgu Mureș (documentație din care lipsea formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal),
– a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureș.
Efectiv, asociației sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 – 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș”, arătau procurorii DNA, în decembrie 2015.
 
 
 
Acesta nu este însă singurul dosar în care Dorin Florea este trimis în judecată de DNA. În 2017, fostul edil mureșean, alături de Sergiu Claudiu Maior – la data faptelor viceprimar al municipiului Tîrgu Mureș, și Andrei Mureșan, la data faptelor secretar al municipiului, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție sun acuzații de uzurparea funcției, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul. Acest dosar se află încă pe rolul Tribunalului Mureș. 

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentAlertă! Peste 400.000 de e-mailuri de şantaj au fost trimise în România. Cum acționează hackerii
Articolul următorCălătoriți în Grecia? Ce trebuie să știți înainte de a pleca în vacanță