La Ohrid, în Macedonia, a avut loc recent Olimpiada Internaţională de Limba Franceză, compeție care a adus nouă premii în România și unul în județul Mureș. 

Cristian Moldovan, elev la Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureş, a câștigat locul al III-lea la proba orală pe echipe, corespunzătoare nivelului B2.

Cristian Moldovan a acordat un interviu în exclusivitate pentru realitateademures.net în care vorbește deschis despre sistemul românesc de învățământ, despre oportunități de carieră și despre idealuri…

 

Rep: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru limba franceză?

Cristian Moldovan: Am început să învăț limba franceză în clasa a 5-a, la fel ca majoritatea elevilor români. Nu pot să spun că a fost dragoste la prima vedere. Totuși, cu timpul, deveneam din ce în ce mai bun. În clasele gimnaziale participam cu destul succes la concursuri școlare, indiferent de materie, deoarece îmi plăcea să înfrunt provocări, să mă autodepășesc. Pasiunea pentru limba franceză a venit treptat. În clasa a 10-a am realizat un progres important în ceea ce privește nivelul de limbă, fiind și primul an în care m-am calificat la olimpiada națională. Atunci am descoperit muzicalitatea și subtilitatea limbii franceze. Totodată, învățând o limbă, descoperi o întreagă cultură, iar din acest punct de vedere, spațiul francofon este fascinant.

„Cred că un mare plus este faptul că urmăresc constant canale tv franțuzești și că citesc media franceză.”

Rep: De când te pregătești constant la limba franceză?
Cristian Moldovan: La școală am 2 ore de franceză pe săptămână, extrem de puțin comparativ cu elevii bulgari, de exemplu (în primul an de liceu, ei studiază 20 de ore de limba franceză pe săptămână). Mă pregătesc mult în afara orelor de curs, luându-mi din timpul liber. În general, lucrez subiecte din anii precedenți, însă cred că un mare plus este faptul că urmăresc constant canale tv franțuzești și că citesc media franceză. Totuși, nu aș fi ajuns la acest rezultat fără ajutorul profesorilor care m-au pregătit: dna. Popa Adela și dl. Luca Alexandru.
Rep: Ce înseamnă pentru tine premiul obținut la Olimpiada Internațională de Limba Franceză?
Cristian Moldovan: Pentru mine, premiul obținut în Macedonia reprezintă încununarea muncii depuse în învățarea limbii franceze, din ultimii 8 ani. Pe lângă premiul efectiv, această olimpiadă a constituit pentru mine experiență extraordinară, întrucât am cunoscut tineri cu care împărtășesc pasiunea pentru limba franceză.

„Elevul trebuie să reprezinte pilonul central al actului educațional, însă acest lucru se întâmplă prea puțin la noi.”

Rep: Cum caracterizezi sistemul românesc de învățământ?
Cristian Moldovan: Mă aflu în sistemul românesc de învățământ de aproape 12 ani și pot spune că în tot acest timp am văzut foarte puține schimbări în bine. Din punctul meu de vedere, elevul trebuie să reprezinte pilonul central al actului educațional, însă acest lucru se întâmplă prea puțin la noi. Faptul că cei mai buni liceeni români preferă să își continue studiile în afara țării vorbește de la sine. Minusurile sunt destule și încep cu îndeplinirea condițiilor minime de studiu, raportat de secolul XXI. Pozitiv este faptul că învățam multe materii, inclusiv la liceu, fapt care se traduce într-o cultură generală bogată. Totuși, sunt de părere că sistemul educațional ar trebui să acorde o importanță mai mare dezvoltării personale a elevilor.

„Vreau să urmez universitatea în Franța, și posibil să mă stabilesc în Hexagon”

Rep: Cum vei exploata pasiunea pentru limba franceză în cariera ta profesională?
Cristian Moldovan: Unul dintre motivele pentru care învăț limba franceză este de a avea mai multe oportunități în viitor. Având în vedere că vreau să urmez universitatea în Franța, și posibil să mă stabilesc în Hexagon, cunoașterea limbii este un atu important.
Rep: Ce drum universitar te-ai gândit să urmezi?
Cristian Moldovan: Luna viitoare îmi voi depune dosarul la universitatea Sciences Po, una dintre cele mai bune din lume în domeniul științelor politice. În timpul liceului am descoperit dezbaterile academice, fapt care m-a orientat spre această alegere. A doua opțiune este dreptul, de asemenea în Franța.
Articolul precedentUMFST Tîrgu Mureș devine una dintre cele mai importante universități din România
Articolul următorMinistrul Carmen Dan, interpelată de primarul din Târnăveni