UDMR condamnă legea limbii de stat adoptată de Parlamentul ucrainean, pe care o consideră una care privează de drepturi, scrie buletinul informativ al uniunii.

Buletinul informativ îl citează pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în opinia căruia, prin adoptarea legii limbii de stat, Ucraina nu s-a apropiat cu niciun pas spre aderarea la UE, ba mai mult, se îndepărtează de ea. Hunor Kelemen consideră că decizia Parlamentului ucrainean este extremistă şi de excludere şi şi-a exprimat speranţa că, nici Petro Porosenko care-şi exercită ultimele zile din mandat, şi nici Volodimir Zelenski, preşedintele ales la sfârşitul săptămânii trecute, nu va promulga noua lege.

Parlamentul Ucrainean a adoptat joi, cu o majoritate largă de 278 voturi, proiectul de lege cunoscut drept “legea limbii”, legea care se referă la folosirea limbii ucrainene ca limbă oficială de stat. Legea a fost puternic contestată în trecutul apropiat de către organizaţiile maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, deoarece acestea consideră că le anulează toate drepturile la folosirea limbii materne, obţinute până în prezent.

În afara conversaţiilor private şi slujbelor religioase, noua lege reglementează peste tot
limba ucraineană ca limbă obligatorie şi prevede şi o serie de pedepse în cazul încălcării ei.

Petro Poroşenko, şeful statului aflat încă în exerciţiul mandatului, a promis că după adoptarea ei, va promulga legea.

sursa: MTI

Articolul precedentVÂLTOAREA MUREȘEANĂ intră sub umbrela Asociaţiei Maghiare pentru Festivaluri în Transilvania
Articolul următorCine a fost PANTELIMON AVRAM?