S-a semnat contractul pentru studiile de fundamentare necesare proiectului de restaurare şi punere în valoare a Cetății Sighișoara, au anunțat reprezentanții municipalității sighișoreșene.
Primarul Sighișoarei, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a avut, marți, o întâlnire cu directorul Institutului Național al Patrimoniului Ştefan Bâlici, la întâlnire fiind prezenți și dr. Kirizsan Imola- reprezentantul firmei care va realiza studiile și reprezentanții Bisericii Evanghelice prim-preot, Bruno Fröhlich şi Director administrativ, Dieter König.
„Avem, în sfârșit, o veste bună: lucrurile încep să se miște și în ce privește proiectul de restaurare a fortificațiilor medievale. După mai multe luni de așteptări procedurale, s-a semnat contractul cu firma care va întocmi studiile de fundamentare pentru realizarea proiectului. Va fi o premieră pentru România, organizarea concursului internaţional de soluţii pentru restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului Fortificaţiilor Sighişoarei, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, până acum astfel de concursuri fiind organizate în orașe importante, dintre care cele mai multe în Cluj-Napoca, însă doar pentru concursuri civile, după cum a precizat astăzi și dl director Ștefan Bâlici. Vor fi realizate studii ample și cercetări, acestea fiind necesare elaborării proiectului tehnic dar utile și în viitor pentru proiectele pentru Cetate”, a declarat primarul Ovidiu- Dumitru Mălăncrăvean.
După finalizarea studiilor de fundamentare vor urma consultări cu cetățenii din Sighişoara, cu actorii publici şi privaţi, pentru ca amenajările să răspundă nevoilor acestora.
„Vestea bună este că proiectul nu va cuprinde doar restaurări, amenajări și funcționalizări ale fortificațiilor medievale ci se va extinde și la aleile și parcurile din Cetate care vor fi amenajate”, a mai precizat edilul.
Restaurarea şi punerea în valoare a fortificaţiilor medievale ale oraşului, se va desfăşura prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice în cadrul unui parteneriat între Municipiul Sighișoara și Institutul Național al Patrimoniului.
sursa foto: zi-de-zi.ro
Sursa: Realitatea de Mures