Probele recoltate de la un mistreț mort găsit găsit la aproximativ 15 kilometri de Sovata, pe fondul vânătoare 42 Niraj, au confirmat prezența virsului de pestă porcină africană. Analizele primite de la laboratorul din Cluj urmează să fie confirmate de Laboratorul Național de Referință.

În urma apariției suspiciunii cazului de pestă porcină africană, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a convocat în această dimineață ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Mureș.

”Dacă se confirmă prezența pestei porcine, vom declanșa imediat măsurile prevăzute de lege în aceste cazuri. Vreau să subliniez că aceste măsuri nu afectează animalele din exploatațiile agricole și din gospodări, și vor fi doar măsuri de restricționare a circulației animalelor,” a declarat Mircea Dușa.

În acest moment se așteaptă rezultatele analizelor Laboratorul Național de Referință și după confirmarea rezultatelor, vor intra în vigoare primele măsuri.

Se va stabili delimitarea zonei afectate în două zone de restricție: zonă infectată de 8 km și zonă tampon de control temporar, care include zona infectată, de încă 5-10 km față de zona infectată.

În termen de 60 de zile de la confirmarea virusului, se vânează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire.

Exploataţiile de porci domestici din zona infectată sunt puse sub supraveghere oficială şi se aplică măsuri de restricţionare a mişcării animalelor, astfel:

– toţi porcii din exploataţie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie;

– niciun porc să nu intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării de către autoritatea competentă, ţinând seama de situaţia epidemiologică;

– se va efectua un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile, care va fi actualizat în baza informaţiilor comunicate de către proprietar. Dacă se impune ca informaţiile să fie verificate prin inspecţie în exploataţie, aceasta se va face obligatoriu doar de către medicul veterinar, care are obligaţia să respecte măsurile de biosecuritate, astfel încât riscul de răspândire a virusului să fie eliminat până la maximum posibil.

 

 

Articolul precedentErvin Molnar, președintele PNL Târgu Mureș, atac dur la primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea (ALDE)
Articolul următorDorin Florea tot mai singur. 5 consilieri din 22, prezenți la ședința Consiliului Local