Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, împreună cu polițiști locali, jandarmi, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și celelalte structuri cu care se acționează în sistem integrat, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat si au vizat, în special, zonele aglomerate, agenții economici dar şi mijloacele de transport în comun, scopul fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

În cadrul acţiunilor, organele de control au verificat cu precădere respectarea măsurilor de izolare/carantinare de către persoanele faţă de care au fost dispuse aceste măsuri, documentele justificative necesare deplasării persoanelor de la domiciliu sau locuinţă,  precum şi portul măștii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice închise/deschise.

Prelungirea stării de alertă a adus şi modificarea intervalului de limitare a deplasărilor doar din motive justificate, în intervalul orar 22:00-05:00, astfel că în cursul serii trecute, la nivelul județului Mureș, au fost organizate acțiuni care au vizat informarea cetățenilor cu privire la noile modificări legislative.

Astfel, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00 – 5:00, cu următoarele excepții:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  3. c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Astfel, în ultimele 24 de ore, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ, au fost verificate 110 societăți comerciale, peste 235 de mijloace de transport persoane, fiind totodată legitimate peste 1545 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 190 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 23.250 de lei, dintre care:

–  142 de sancţiuni, în valoare de 9.250 de lei, au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală;

–  46 de sancțiuni, în valoare de de 10.000 de lei, au fost aplicate persoanelor identificate că nu au respectat interdicțiile privind deplasarea/libera circulație;

– 1 sancțiune, în valoare de 3.000 de lei, a fost aplicată unui operator economic, pentru organizarea programului de lucru cu încălcarea legii;

– 1 sancțiune,  în valoare de 1.000 de lei, au fost aplicată ca urmare a nerespectării măsurii privind izolarea/carantina.

Totodată, în urma acțiunii punctuale, organizate pe raza municipiului Târgu Mureș, în cursul serii trecute, pentru neregulile constatate, forțele de ordine au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în valoare totală de 1.500 lei.

De asemenea, polițiștii au constat în flagrant 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducere fără permis de conducere, în ambele cazuri fiind înregistrate dosare penale.

Astfel de acţiuni vor fi desfăşurate zilnic şi în perioada următoare, pe raza întregului  judeţ.

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentFOTO | Persoane din Mureş şi Braşov reţinute într-un dosar de braconaj arheologic
Articolul următorIa pastila SRS! Sunt terorist sau antiterorist? Sau și și? Sau nici nici?