Locuitorii din Bobohalma, desemnat în 2018 “Sat cultural al României”, au organizat evenimentul „Şezătoarea tradiţională“. Inițiatorii evenimentului au realizat o incursiune printre ocupaţii, meşteşuguri, tradiţii şi obiceiuri străvechi, prezentarea războiului de țesut și a portului popular local, introducerea în tehnici de lucru cu fusul, suveica, capra de depănat, sucala și scărmănatul lânii.

ASOCIAŢIA CULTURALĂ „ARTĂ ŞI TRADIŢIE PE TÂRNAVE – ACPATT“ din Târnăveni a implementat proiectul „Drumul lânii de la păstorit la țesut“, prezentat în cadrul șezătorii.

Mirela Deteșan, președinta Asociației, a declarat că „Dorim ca generaţiile următoare să se familiarizeze cu valorile tradiţionale şi să le dezvăluim poveşti de viaţă pline de farmec. Ne-am gândit să începem călătoria noastră pe urmele firului de lână în localitatea Bobohalma, un sat ardelenesc de pe Târnave. Dorim ca toate aceste lucruri frumoase la care au trudit bunii şi străbunii noştri să fie văzute şi nu tăinuite şi să luptăm cu toţii pentru conservarea moştenirii culturale. Satul de demult era conceput să conserve. Prin exemplele de bună practică, ne străduim să salvăm şi să conservăm patrimonial rural”, spune Mirela Deteșan.

Articolul precedentFundația pentru SMURD: „Fii eroul eroilor tăi”
Articolul următor2,5 milioane de euro, pentru deșeurile din zona Sighișoara