Combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic lansat în februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor produse de Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, cu oricare ser administrat ca prima doză, iar celălalt ca cea de-a doua doză.

Cercetătorii au afirmat că atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca sau Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decât varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin.

Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, neexistând îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet și citate de Agerpres.

Important de spus este faptul că studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

„Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări. Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci când planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii”, a declarat Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford și, totodată, autor al studiului.

Cum studiul a fost realizat în rândul unor voluntari cu vârsta de 50+, există posibilitatea ca astfel de reacţii să fie mai răspândite la persoane mai tinere, spun cercetătorii. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedent953 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2
Articolul următorIohannis: Relaxarea începe din 15 mai: fără mască în spațiul public, fără restricții de noapte, magazinele revin la program normal