Așa cum realitateademures.net anunța încă de dimineață, Krisztina Sándor, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) și Tibor T. Toró, preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), au fost primiți de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, căreia i s-a înmânat petiţia pentru susţinerea învăţământului maghiar medical de la Târgu-Mureş, iniţiată de CNMT, PPMT şi CNS, împreună cu cele peste 15.000 de semnături de susţinere.

Conform agenției maghiare de presă MTI, delegaţia a solicitat înfiinţarea de urgenţă a unei structuri maghiare autonome în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, după modelul celei de engleză, precum şi “garantarea, prin lege, a caracterului multicultural” al UMFST.

După întâlnire, Tibor T. Toró a declarat corespondentului agenţiei ungare de presă că „este periclitat caracterul multicultural al universităţii, deoarece nou înfiinţata UMFST nu apare pe lista universităţilor multiculturale menţionale în Legea învăţământului.” MTI susține că, deşi ministrul Andronescu a negat, iniţiatorii au cerut rectificarea situaţiei, pentru a evita posibilitatea interpretărilor juridice false.

Conform sursei citate, liderii CNMT şi PPMT „i-au solicitat Ecaterinei Andronescu să facă presiuni asupra conducerii universităţii şi să înfiinţeze secţia maghiară, ca unică soluţie liniştitoare pentru problema predării medicinei în limba maghiară.”

MTI notează că Ecaterina Andronescu a pus sub semnul întrebării necesitatea înfiinţării facultăţii maghiare şi a remarcat despre facultatea de engleză că Guvernul României nu a aprobat încă solicitarea universităţii, dar a promis că, similar rolului pe care şi l-a asumat în 2012, se va informa la faţa locului de la cei implicaţi şi va contribui la găsirea unei soluţii echitabile.

“Cu această promisiune ne-am ridicat de la masa discuţiilor şi am invitat-o la conferinţa pe teme educaţionale pe care CNMT o organizează pe 10 mai la Târgu Mureş” – a conchis preşedintele executiv al PPMT.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentPrimarul Dorin Florea iese la rampă
Articolul următorPrimăria Târgu Mureș revine: vrea TOTUȘI credit de 89.835.883,80 lei