Municipiul Târgu Mureş, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, îşi face publică intenţia de a aproba printr-o hotărâre, aprobarea contractării unei finanțări rambursabile, în vederea realizării unor obiective de investiții de interes local.

Este vorba de aceeași hotărâre, aprobată în ședința Consiliului Local Municipal Târgu Mureș din 31 ianuarie, care a trezit dispute aprige în mediul politic local. În respectiva ședință, consilierii locali  au primit, cu numai câteva minute înainte, un proiect în regim de urgență, privind “aprobarea contractării și garantării cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne/externe, în valoare de maxim 89.835.883,80 lei”.

Din cauza votului exprimat în favoarea acestei hotărâri și în contradicție cu opinia Biroului Politic Local al PNL, cinci consilieri liberali au fost excluși din partid, fiind așteptat, în aceste zile, ordinul prefectului de Mureș de suspendare a acestora și de vacantare a locurilor PNL în Consiliul Local.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a solicitat ulterior ședinței din 31 ianuarie, Consiliului Local Municipal Târgu Mureș revocarea hotărârii de  îndatorare a orașului, pe care o consideră nelegală.

În urma deciziei prefectului, Executivul Primăriei lansează acest proiect în dezbatere publică, precizând, în textul său, că “pentru a putea efectua lucrări de investiții într-un termen scurt, Direcția Economică din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș, (…), a identificat posibilitatea contractării unui împrumut cu o valoare de maxim 89.835.883,80 lei, sumă care acoperă necesarul de asigurare a finanțării obiectivelor de investiții, cu o maturitate de maxim 13 ani. Contractarea unui împrumut pe termen lung asigură accelerarea dezvoltării locale. Proiectele de investiții prioritare vor fi realizate în avans, iar investiția va aduce beneficii în scurt timp comunității locale.            Rambursarea capitalului împrumutat în rate egale pe perioada de maturitate va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia „cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el”.

Proiectul de hotărâre este publicat, din data de 12 martie 2019, pe site-ul Municipiului Târgu Mureş: www.tirgumures.ro şi afişat la sediul instituţiei din Târgu Mureş,  P-ţa Victoriei, nr.3.

Cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, până la data de  22 martie 2019, la sediul Municipiului Târgu Mureş sau prin e-mail: [email protected].

 

Articolul precedentSusținătorii învățământului autonom maghiar la UMFST Târgu Mureș au fost primiți de Andronescu
Articolul următorSe cere înlocuirea târgumureșeanului Demeter András din conducerea Radioului Public