Viceprimarul UDMR al municipiului Târgu Mureș, Makkai Grigore a fost revocat astăzi din funcție cu votul a 17 consilieri locali din Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș.

În favoarea proiectului inițiat de UDMR au votat 9 consilieri de la UDMR, 4 de la PSD, 3 de la POL și singurul consilier local PNL.

Trei din cei patru consilieri excluși din PNL prezenți la ședință nu au participat la vot, Makkai Grogore fiind astfel demis cu votul a 17 din cei 20 de consilieri prezenți.

Întrerupt din discursul pe care l-a avut înaintea procedurii de vot, Makkai Grigore a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa colegilor săi din UDMR, textul integral al poziției fostului viceprimar fiind transmis de Biroul de presă al Primăriei municipiului Târgu Mureș:

 

“Am cerut cuvântul la începutul dezbaterilor fiindcă am venit cu lecția învățată. Am fost dat afară de la ședința de grup în care s-a decis eliberarea mea din funcția de Viceprimar, pe motiv că în prezența mea foști mei colegi, nu vor putea discuta liber. Așa că după intervenția mea am să mă retrag să nu stânjenesc discuțiile din plen.

Deoarece din acest motiv și altele lesne de înțeles, nu voi participa la votul care urmează la acest punct de pe ordinea de zi, dar știind că semnatarii Referatului de aprobare și a Proiectului de Hotărâreprivind eliberarea din funcția de Viceprimar al Municipiului Târgu Mureș al d-lui Dr. Makkai Grigore” sunt obligați să arate buletinul de vot liderului de grup (mă întreb, de ce mai este nevoie de votul secret?), voi arăta și eu votul meu domnului consilier Csiki Zsolt.

99.499 de lei. Pentru cei care nu știu, această cifră înseamnă un prejudiciu creat bugetului local al Municipiului Tărgu Mureș de către Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert”, director Csiki Zsolt, consemnat în Raportul de audit financiar nr. 902/31.05.2017 și dispus spre recuperare prin Decizia nr. 19/21.06.2019 de Camera de Conturi Mureș. Acțiunea de recuperare a sumei arătate a fost admisă prin Hotărârea nr. 4156/29.10.2019. de Judecătoria Târgu Mureș, în dosarul nr. 6483/320/2019. Instituția Primăriei are obligația comunicării modului de ducere la indeplinire a celor dispuse. Cu alte cuvinte avem obligația recuperării unor sume neincasate în urma transferului unor jucători de la Liceul cu Program Sportiv la cluburi sportive locale și naționale încă din anul 2016.

I-am arăt și eu „buletinul meu de vot”, domnului Csiki Zsolt care:

 • este coautor și primul semnatar al Referatului de aprobare și al Proiectului de hotărâreprivind eliberarea din funcția de Viceprimar al d-lui Makkai Grigore”, (vezi materialul distribuit);
 • este fostul lider de grup UDMR, schimbat din funcție pentru atitudini antisociale și repus recent de noua stăpânire autoimpusă a UDMR municipală;
 • este consilierul care nu a depus nici un Raport anual de activitate de când este în funcție, (vezi materialul distribuit);
 • este consilierul care a fost în cele mai multe deplasări în străinătate, fără să depună vreun Raport de deplasare, (vezi materialul distribuit);
 • este directorul liceului de unde trebuie recuperat prejudiciul în valoare de aproape 1 miliard de lei bani vechi din transfer de judecător;
 • consilierul, care în calitate de șef al comisiei de buget din consiliul local, fără nici o pregătire de specialitate, la ordinul organizației județene al UDMR, face și desface bugetul primăriei, paralizează funcționarea unor domenii vitale ale orașului!

Cu alte cuvinte, cel care ar avea dreptul sau mai corect să arunce cu piatra, ar fi cei corecți și care au servit cauza orașului, nu cei care prin activitatea lor plătită din bugetul local, aduc prejudicii de zeci de mii de lei.

Dacă mie personal nu m-i se poate imputa nici o sumă de bani, ce se întâmplă cu poersoana d-lui Csiki Zsolt care este responsabil direct pentru pagubă?

Doamnelor și domnilor consilieri: ca membru UDMR cu vechime de aproape 30 de ani, ca fost deputat în Parlament, la al treilea mandat în consiliu local al Municipiului Târgu Mureș, de doi ani viceprimar, mă întreb ca, un asemenea om:

 • mai poate fi membru UDMR;
 • mai poate fi consilier;
 • mai poate fi lider de grup;
 • mai poate fi președintele comisiei de buget al consiliului local;
 • mai poate fi director al unei instituții de învățământ?

Mai am și un alt buletin de vot, cu privire la un alt personaj care vede doar paiul din ochiul celuilalt fără să arate și copacul din propriul ochi, adică să arate cauzele prejudiciilor aduse aeroportului Târgu Mureș prin ignorarea raportului Curții de Conturi pe care l-a semnat în calitate de președinte al Insituției Aero.

Acest buletin de vot este pentru domnul consilier Peti András, și conține un număr de dosar 247/43/2016 la ÎCCJ. Obiectul dosarului: conflict de interese/incompatibilitate – constatate de ANI. Stadiul procesual: RECURS, cu alte cuvinte pierdut în prima instanță, cu Următorul termen de judecată 06.03.2020 ora 9:00.

Doamnelor și domnilor consilieri! Asemenea oameni, și alții, consemnați în materialul distribuit pentru Dumneavoastră, cred că pot să taie și să spânzure în consiliul local, să decidă soarta orașului și al unor oameni, ca în perioada vestitelor Procese Spectacol (koncepciós perek – în limba maghiară) din ani de tristă amintire 1940-1950. La acest nivel inimaginabil de scăzut a ajuns organizația municipală a maghiarilor din Tărgu Mureș, care practic astăzi datorită unei conduceri incompetente, cu numai câteva luni inainte de alegerile locale a ajuns să fie destructurat, inexistent. Și dumneavoastră semnatarii, membrii ai comunității maghiare din oraș, care vă lăsați obligați de niște conducători incapabili, să votați un asemenea material rușinos, deveniți complici la aceste ilegalități, singuri vă descalificați ca intelectual, consilier, și OM. Unde este judecata voastră normală, făgăduită la jurământ. Nu vreau să fie o amenințare, dar vă informez, că în demersurile dumneavoastre s-au întrunit elementele constitutive ale unor infracțiuni grave: de la denigrarea imaginii publice ale demnitarilor locali, apoi fals în acte, intenția de a genera nesiguranță și tensiuni interetnice în oraș, până la boicotarea rectificării bugetului local. Vă anunț în mod public de la această tribună a consiliului local, că nu mai tolerez această campanie de denigrare, de intimidare și de amenințări impotriva mea și impotriva instituției pe care o reprezint. Veți răspunde în fața legii, fiecare individual în baza art. 231 din noul Cod administrativ.

Din păcate, cine nu are memoria istoriei riscă să repete evenimente ce nu au făcut cinste nimănui, dar mai ales au adus prejudicii materiale orașului, și morale și fizice oamenilor de bună credință.

Stimați colegi consilieri, nesemnatari, de bună credință. După îndelungi frământări, asupra modului cum aș putea să vă arăt cel mai expresiv realitatea și modul incalificabil de manipulare făcut de semnatari, am ajuns la concluzia, că față de dumneavoastră, față de angajații primăriei și față de populația orașului, care nu meritați asemenea experiențe gratuite dar nocive pentru demnitatea umană, cel mai sugestiv, în momentul de față, este, să pun mâna pe Sfânta Biblie, și să jur. Să

JUR,

că de la alegerea mea în funcția de Viceprimar al Municipiului Târgu Mureș nu am făcut nimic contrar jurământului de investire. Nu am încălcat Constituția, legile țării. Nu am prejudiciat interesele țării, interesele orașului, interesele populației. Nu am făcut compromisuri de nici un fel, am activat tot timpul pentru binele intregului oraș, nu a unor interese de grup. Am urmărit întotdeauna binele public.

Așa să-mi ajute Dumnezeul!

Cu permisiunea Dumneavoastră, momentan mă retrag de la dezbateri, cu fruntea sus și aștept rezultatul votului în birou. Doamne ajută! Isten áldjon mindenkit!”

 

Articolul precedentPostul Realitatea Plus poate fi urmarit online
Articolul următorATENȚIE! Urs pe strada Sârguinței. Avertizare prin Ro Alert, confirmată de Poliția Locală!