Bujorii de stepă, denumiţi ştiinţific Paeonia tenuifolia, au început să înflorească în Rezervaţia de la Zau de Câmpie, singurul loc din Europa în care această floare a supravieţuit.

Delicatele flori au început să atragă și în această primăvară atenția vizitatorilor și a fotografilor, chiar dacă încă nu s-a atins perioada de înflorire maximă. Mii de poze apar în fiecare an în mass media și pe rețelele de socializare. Una dintre primele fotografii, cu un impact vizual deosebit, a fost realizată de târgumureșeanul Barabási Attila-Csaba.

Rezervația de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat şi deţine peste 50.000 de exemplare, pe o suprafaţă de 3,5 hectare.

Bujorul de stepă este o plantă extrem de firavă, care moare imediat dacă este culeasă pentru a fi pusă în vază, iar pentru a o înmulţi este nevoie de o atenţie specială.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, și rămân înfloriţi doar şapte zile.

Rezervaţia de bujori de stepă de la Zau de Câmpie a fost dezvoltată de regretatul custode onorific Marcu Sâncrăianu, continuat de ucenicul acestuia, Octavian Călugăr și preluată în prezent de Ciprian Cenan.

 

Articolul precedentANUNȚ CIUDAT: „Pozele de la Zoo pot fi publicate pe Facebook, numai cu acordul conducerii”
Articolul următorAZI NOAPTE: Mureșean găsit mort, pe marginea drumului, la intrare în Deva