În urma informației legate de un alt posibil atac mortal al urșilor în județul Mureș, realitateademures.net a făcut filmul complet al evenimentului, cu pozițiile oficiale ale instituțiilor abilitate.

În comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș se precizează că “astăzi, în jurul orei 10.20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târnaveni, au fost sesizați prin Apel 112, de către un bărbat, cioban la o stână din localitatea Cucerdea, cu privire la faptul că şi-ar găsit un coleg, decedat la marginea unei păduri dintre localitățile Cucerdea și Giuluş, iar acesta ar prezenta pe corp urme ale unui posibil atac de animal sălbatic.”

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză fiind identificată ca fiind un bărbat, de 63 de ani.

Din primele cercetări efectuate, se pare că bărbatul, în seara zilei de 8 noiembrie, ar fi plecat  de la stâna în cauză, cu oile, și nu ar mai fi revenit.

În urma examinarii sumare a cadavrului, acesta ar prezenta leziuni cauzate în urma unui posibil atac de urs.

Imagine

La fața locului s-au deplasat și polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, fiind de asemenea înștiințați și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Brașov, Agenției de Mediu și Asociației de Vânătoare competente.

În momentul de față, polițiștii efectuează cercetarea locului faptei, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii incidentului.

Cadavrul bărbatului urmează a fi transportat la Serviciul de Medicină Legală Târgu Mureș, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.

Redacția realitatea de mures.net l-a contactat imediat după primirea informației pe Ministrul Mediului, Costel Alexe, care cu maximă promptitudine ne-a pus în legătură cu directorul de comunicare a instituției, Mihai Drăgan.

Conform acestuia, în cursul zilei de marți, Ministerul Mediului a emis o autorizație de derogare pentru extragerea unui urs din această zonă, la cererea reprezentanților fondului de vânătoare pe teritoriul căruia s-a produs tragedia de sâmbătă.

 În ciuda promptitudinii cu care Ministerul a soluționat această cerere, fondul de vânătoare nu a transmis către Agenția Județeană pentru Protecția Mediului cererea de recoltare.

Informația a fost confirmată, în exclusivitate pentru realitateademures.net, de directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu. Nu este clar în acest moment dacă animalul pentru care s-a emis solicitarea de recoltare este același care l-a atacat pe ciobanul din Cucerdea.

Este al doilea atac mortal al urșilor în județul Mureș, în mai puțin de trei săptămâni.

În 12 octombrie, în satul Odrihei, din comuna Coroisânmărtin, secretarul Primăriei Măgherani a  fost atacat și ucis de un urs, în timp ce se afla la pescuit.

Joi seara, sistemul RoAlert a transmis, de asemenea, două mesaje de avertizare privind prezența urșilor, în comuna Ghindari și apoi în Sovata.

Primul mesaj a venit în jurul orei 21:15, când a fost semnalată prezența a trei urși, pe raza comunei Ghindari, în localitatea Trei Sate, pe strada bisericii.

A doua avertizare a venit puțin după ora 23, când doi urși au fost văzuți pe strada Lupului, din Sovata.

Șeful Agenției de Protecție a Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, anunța recent ca efectivele optime de ursi din județ ar fi undeva la 240 de capete, în timp ce fondurile de vânătoare au comunicat prezența a 1.286 de urși.

Articolul precedentVIDEO| Primul liceu cu saună și piscină din România! Vezi cum va arăta
Articolul următorEXCLUSIV: Reacția Ministrului Mediului, în cazul atacului ursului din Cucerdea