Aproximativ  2.000 de persoane au participat, astăzi, la manifestările organizate la Târgu Mureș, dedicate Zilei Libertăţii Secuilor. Evenimentul a început la Monumentul Secuilor  Martiri, a continuat printr-un marș pe Bulevardul 22 decembrie și s-a încheiat  în fața Palatului Administrației.

Participanții la miting au cerut autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, precum şi eliberarea din închisoare a lui Beke István şi a lui Szőcs Zoltán, condamnaţi la câte 5 ani de închisoare pentru acte de terorism, fiind acuzaţi că aveau în intenție detonarea unei bombe artizanale, cu ocazia Zilei Naționale a Românei, în 2015, la  Târgu Secuiesc.

În timpul mitingului de la Monumentul Secuilor Martiri au ținut discursuri Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi  José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc.

Cei aproximativ 2.000 de participanți la miting au pornit apoi în marş către Centrul Târgu Mureșului, unde au înmânat o petiție reprezentantului  Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Ioan Iacob.

În document se arată că:

„Noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş (…) declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. (…) În acest semestru, România îndeplineşte preşedinţia Uniunii Europene, al cărei motto – “Coeziunea valoare comună Europeană”, din păcate este lipsit de credibilitate.

Guvernul României poartă o responsabilitate gravă pentru sărăcirea artificială a Ţinutului Secuiesc. Solicităm Guvernul României să renunţe la sărăcirea forţată şi artificială a Ţinutului Secuiesc.

Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat. Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voinţa liber exprimată a comunităţii locale, cu respectarea principiilor democratice şi prin cooperarea solidară şi constructivă a cetăţenilor”, se arată în petiția care solicită ca “la o viitoare reorganizare administrativ-teritorială să se creeze regiunea administrativă de dezvoltare de sine stătătoare, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc  și înfiinţarea facultăţii de sine stătătoare de limba maghiară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.”

Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 18:45, fără a fi semnalate incidente.

Articolul precedentTÂRGU MUREȘ: 8.000 de persoane așteptate la marșul dedicat Zilei Libertății Secuilor
Articolul următorASTĂZI: Incendiu la Periș, stâlp căzut în Sărmașu și gloanțe găsite în Târgu Mureș