Prevenirea și combaterea consumului de droguri reprezintă una dintre preocupările permanente ale Poliției Române. Principala categorie de populație vulnerabilă la consumul de droguri o constituie, fără îndoială, tinerii. Aceștia sunt mult mai deschiși la nou, la risc, mai dispuși să încerce noi experiențe.

 

Astfel, chiar dacă majoritatea elevilor se află în vacanță, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș continuă acțiunile dedicate siguranței acestora, în liceele tehnologice unde procesul de învățământ  este încă în desfășurare.
 
În acest context, în ultimele două zile, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu cei ai Biroului Siguranță Școlară, s-au întâlnit cu elevii Liceului Tehnologic ,,Avram Iancu” și cu cei ai  Liceului Tehnologic ,,Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, în cadrul unei activităţi ce a avut ca scop informarea tinerilor în legătură cu pericolele ce stau în spatele consumului de droguri și substanțe interzise.

La activităţi au participat 150 de elevi din clasele IX-XI, dar şi cadre didactice, fiind purtate discuţii despre riscurile asociate consumului de droguri sau substanţe interzise, precum și riscurile la care se expun din punct de vedere legal în situaţia implicării în traficul de droguri.

Astfel, celor prezenți, le-au fost oferite informații pertinente și exemple concrete ale modului în care consumul de droguri și alte substanțe interzise afectează persoanele consumatoare,  activitățile desfășurate fiind de natură să sprijine tinerii în luarea deciziilor corecte cu privire la consumul de substanțe interzise.

De asemenea, elevii au fost informați cu privire la urmările pe termen scurt și lung ale consumului de droguri, astfel încât aceștia să înțeleagă pe de o parte riscurile la care se expun consumând aceste substanțe, iar pe de altă parte modificările produse în comportamentul persoanelor dependente. 

În cadrul activităţii, elevilor le-au fost prezentate şi teme referitoare la răspunderea penală şi relația infracționalitate-drog.

De asemenea, cadrele didactice au fost îndrumate să informeze de îndată poliţiştii cu privire la aspectele negative de care iau cunoştinţă, elevi care manifestă comportament necorespunzător, în vederea luării măsurilor optime pentru prevenirea comiterii unor fapte antisociale.

Totodată, reprezentantul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș le-a prezentat elevilor ochelarii care simulează efectele resimțite de consumatorii de substanțe psihoactive și alcool.

Recomandările poliţiştilor pentru elevi:

-Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;

-Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;

-Fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;

-Caută alternative sănătoase de petrecere a timpului tău liber care să îţi şi ofere satisfacţii (muzica, sportul, o nouă relaţie, drumeţiile sau acţiunile de voluntariat).

-Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus.

Activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare, aducând în prim plan tinerilor, riscurile la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive.

În perioada următoare, polițiștii vor continua întâlnirile cu elevii și cadrele didactice, în scopul prevenirii comportamentelor deviante, precum și pentru creșterea siguranței acestora.

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentBenzinării blocate în peste 30 de județe, ca urmare a exploziei prețului la carburanți
Articolul următorStelian Tănase îl face praf pe Eduard Helvig: Cum să le ceri românilor să se vindece de securism? Voi sunteți de vină, că n-ați venit cu altă față