O a doua eclipsă totală de Lună va avea loc în acest an, în noaptea dinspre 7 spre 8 septembrie.
O eclipsă totală de Lună – fenomen cunoscut și drept „Luna sângerie”, va avea loc vineri, 14 martie, potrivit datelor publicate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care a precizat ce se va putea vedea din România.
Vineri dimineața, la ora 8:54, se va produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea. În plus, va avea loc o eclipsă de Lună. Vineri la ora 6.30 dimineața, Luna va fi la apus.
Unde va putea fi văzută „Luna Sângerie”
Conform datelor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din România va putea fi văzut doar începutul eclipsei, după care Luna va apune.
„Luna sângerie” va dura peste o oră și va putea fi văzută cel mai bine din America de Nord și de Sud, potrivit BBC.
O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază astfel încât Luna trece în umbra Pământului. Într-o eclipsă totală de lună, întreaga Lună cade în cea mai întunecată parte a umbrei Pământului.
Motivul pentru care Luna devine roșie
Conform NASA, o parte din lumina solară care trece prin atmosfera Pământului ajunge la suprafața Lunii, luminând-o slab. Culorile cu lungimi de undă mai scurte – albastrul și violetul – se împrăștie mai ușor decât culorile cu lungimi de undă mai mari, precum roșu și portocaliu, potrivit nasa.gov.
Întrucât aceste lungimi de undă mai lungi reușesc să traverseze atmosfera terestră, iar lungimile de undă mai scurte s-au dispersat, Luna pare portocalie sau roșiatică în timpul unei eclipse de Lună. Cu cât este mai mult praf sau cu cât sunt mai mulți nori în atmosfera Pământului în timpul eclipsei, cu atât Luna apare mai roșie.
O a doua eclipsă totală de Lună va avea loc în acest an, în noaptea dinspre 7 spre 8 septembrie. Aceasta va putea fi observată cel mai bine din Asia.