Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş vor fi la datorie și în acest sfârșit de săptămână, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sfintele Sărbători de Paști de cult Ortodox, precum şi de ,,Ziua Internaţională a Muncii”, dar și pentru a asigura respectarea prevederilor legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid – 19.

 

În acest sens, în perioada 30 aprilie – 03 mai,  peste 195 de poliţişti mureșeni vor acţiona, în medie, zilnic, pentru îndeplinirea responsabilităţilor curente necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii oricăror evenimente negative.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română și cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice și respectarea măsurilor de sănătate publică.

Efectivele de poliție care participă la misiuni în această perioadă vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Cei mai mulți dintre polițiștii mureșeni aflați la datorie, în această perioadă, peste 130, sunt din structurile de ordine publică, iar peste 25 sunt poliţişti de la rutieră.

Alături de aceștia, ca de fiecare dată, sunt în dispozitiv și polițiști de la alte structuri, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Activitățile de prevenire și limitare a răspândirii infectărilor cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali.

Astfel, polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor desfășura activități specifice în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și pe terase, scopul fiind acela de a verifica dacă sunt respectate măsurile de protecție sanitară luate de autorități.

Pentru siguranţa cetăţenilor, suplimentar faţă de dispozitivul curent, poliţiştii vor fi prezenţi la lăcaşurile de cult de pe raza întregului județ, precum şi în zona adiacentă acestora, cu echipaje special constituite,  pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite, pentru a fluidiza traficul rutier și a evita formarea de aglomerări de persoane, precum și pentru a se asigura că se respectă măsurile sanitare de prevenție.

Pe drumurile publice vor fi la datorie poliţiştii de la rutieră, care vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri judeţene, pentru asigurarea fluenţei circulaţiei şi siguranţei deplasărilor, în special în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor de circulaţie şi la orele când se înregistrează fluxuri importante de persoane.

În scopul reducerii riscului rutier, aceştia vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

„Reamintim faptul că, în noaptea de Înviere, respectiv în data de 01/02 mai a.c., în toate localitățile, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în  intervalul orar 20.00-05.00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Purtarea măștii de protecție, în mod corect, astfel încât să acopere nasul și gura, rămâne obligatorie, în toate spațiile publice, inclusiv în lăcașurile de cult, pe timpul oficierii slujbelor.

Recomandăm ca deplasarea către lăcașurile de cult să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.

Scopul nostru nu este acela de a sancționa, ci de a preveni răspândirea virusului COVID-19, însă nu va fi tolerată nicio abatere de la prevederile legii”, mai transmite IPJ Mureș.

Pentru urgențe, sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Sursa: Realitatea de Mures