Grupul de lucru pentru gestionarea situațiilor de urgență, generate de prezența animalelor sălbatice în zone locuite pe raza județului Mureș, s-a reunit într-o ședință de lucru.
Convocarea, făcută de prefectul județului Mureș vine în contextul în care, în ultima perioadă, s-au intensificat reclamațiile din județ referitoare la faptul că animalele sălbatice, în special ursul, apar în zona gospodăriilor și produc incidente.
”Având în vedere că, în ultima perioadă, am primit mai multe sesizări de la primari și cetățeni privind prezența animalelor sălbatice, în special a ursului, în zonele de locuit, am stabilit în cadrul ședinței de astăzi că, începând de mâine, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să se organizeze întâlniri pe zone cu primarii și cu gestionarii fondurilor de vânătoare. În cadrul acestor ședințe, vor fi stabilite măsuri de îndepărtare a animalelor sălbatice și în primul rând a ursului, din zonele de locuit, dar și instruirea gestionarilor de vânătoare cu privire la modul în care trebuie să întocmească documentele pentru a obține aprobări imediate de extragere a ursului, acolo unde este necesar. Am mai inițiat o astfel de acțiune și anul trecut, în urma căreia gestionarii fondurilor de vânătoare, prin paznici și vânători, au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea animalelor sălbatice din zonele de locuit,” a declarat Mircea Dușa.
Începând de astăzi, vor fi organizate întâlniri de lucru la Târgu Mureș, Reghin, Răstolița, Miercurea Nirajului, Sighișoara și Iernut, la care vor participa asociațiile de vânătoare cu fonduri în zonele respective, precum și primarii localităților pe a căror rază activează aceste fonduri.
Vor participa reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Colonel Sabin Motora” Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General Serviciul Comisariatul Judeţean Mureş, Garda Forestiera Județeană Mureş și Instituția Prefectului – Județul Mureș.
Se va discuta despre intensificarea activităților de prevenire, despre noutățile legislative referitoare la obligația de pază a asociațiilor de vânătoare, contractele care trebuie încheiate între primării și asociațiile de vânătoare, modul de întocmire a documentelor de constatare a pagubelor și de solicitare a derogărilor și alte aspecte din acest domeniu.