Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, sâmbătă, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că s-au ocupat toate locurile la vaccinare din București și Cluj. Acesta a vorbit și despre recomandările potrivit cărora cei care s-au vaccinat și s-au infectat ar trebui să reia întreaga schemă de vaccin, să le fie administrate ambele doze.

”Platforma a avut câteva sincope de funcționează. La acest moment este sub control. Încercăm să reducem disfuncționalitățile. Sunt 18.000 de oameni înscriși pe secundă. Sunt foarte mulți oameni care vor să se vaccineze.

Cei de la Pfizer vor livra conform graficului. Singura informație este că în tranșa de săptămâna viitoare va fi cu 40% mai mică decât trebuia, dar vor fi recuperate în prima parte a lunii februarie. Pfizer își dorește să crească capacitatea de producție”, a explicat președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în direct la Realitatea PLUS.

Întrebat dacă oamenii pot alege între Pfizer și Moderna, acesta a spus că este puțin probabil pentru că numărul dozelor de la Moderna este incomparabil mai mic. ”Aceste vaccinuri sunt foarte asemănătoare. Este important ca dozele să fie disponibile. Flacoanele de la Moderna sunt condiționate în flacoane de zece doze, iar cele de la Pfizer au șase doze”.

Referitor la cei care au primit vaccinul și s-au infectat ar trebui să reia întreaga schemă. ”Așa par a fi recomandările: sunt două propuneri: una ca cel puțin o lună de la vindecare să reluăm cu ambele doze și a doua să administrăm doar doar doza de rapel”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a declarat că nu mai există posibilitatea de programare în Cluj și București, dar foarte probabil că se va atinge capacitatea de ocupare și în celelelate locuri. ”Pe măsură ce zilele trec se vor elibera alte locuri, dar trebuie să existe un echilibru între programări și dozele disponibile”, a mai precizat medicul.

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 16 ianuarie 2021
Articolul următorBilanț coronavirus 17 ianuarie: 2.156 de cazuri noi și 57 de decese